Építkező ABC – alapfogalmak érthetően - Családi házak építése Győrben és környékén | Szimetrik Építőipari Kft.

Építkező ABC – alapfogalmak érthetően

Ha családi ház építése előtt áll, megalapozott döntéseihez számos olyan alapfogalmat kell pontosan értenie, amelyek a szakemberek vagy a rutinos építtetők számára már magától értetődők, de a laikusok csak ritkán találkozhatnak velük. Blogcikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabbakat, amelyek ismerete megkönnyíti az eligazodást az otthonteremtés dimenziójában. (2. rész)

Hőszivattyú: Napjaink egyik legnépszerűbb megújuló energiaforrása. Használatának célja a hőenergiával való gazdálkodás, amely segít az ingatlan energiaigényének minimalizálásában és a kívánt energetikai besorolási osztály elérésében. A hőszivattyús rendszerek olyan hűtő-fűtő berendezések, amelyek klíma- és pénztárcabarát módon, a környezeti energiát hasznosítva állítanak elő meleg vizet. A szivattyúk képesek felhasználni a földben, a talajvízben vagy akár a levegőben megtalálható energiát, kivitelezésüknek köszönhetően pedig kiválóan alkalmasak fűtésre.

A Szimetrik Építőipari Kft. ügyfelei számára biztosítja a legmodernebb megoldásokat, mint például a levegő-víz hőszivattyú, melynek beépítéséhez nálunk minden feltétel adott.

Hőteljesítmény: A hőenergia-termelés, vagy -fogyasztás mértéke fontos szempont a fűtőkészülékek kiválasztásánál. Hőteljesítménynek nevezzük az időegység alatt szolgáltatott vagy fogyasztott hőmennyiséget. Mértékegysége a W, azaz a watt.

Homlokzat: Az épületek külső, takaratlan függőleges felülete, amelyet szerkezeti és funkcionális, valamint díszítőelemek strukturálnak. Ennek egyik része az utcafronti homlokzat, amely új otthona legfontosabb, többnyire a főbejárat felőli fala.

Födém: A födém az épületek lefedésére, az egymás fölé kerülő terek térelhatárolására szolgáló, vízszintes szerkezet. A födémek a helyiségek lefedésén, a térelhatároláson és függőleges irányú teherviselésen kívül még részt vesznek az épület vízszintes irányú merevítésében is.

Szaruzat: A tető hajlását meghatározó, az ereszvonalra merőleges, a lécezést, illetve a deszkázatot hordó gerendák sora. Részei többek között a szarufa, az élszaru, a vápaszaru, a vízcsendesítő és a viharléc is.

Lábazati falak: Lábazati falnak a járdaszint és a földszinti padlószint közötti, általában 30-90 cm magasságú, az általános homlokzatképzésnél sok esetben ellenállóbb burkolatú vagy kialakítású falszakaszt nevezzük. Lábazati falszakasz anyagaként csak fagyálló felületképző burkolóanyag alkalmazható.

Tűzfal: Olyan függőleges fal, amelyet úgy kell kialakítani, hogy az a lehető legjobban megelőzze egy esetleges tűz terjedését. Anyaga nehezen, vagy nem éghető építőanyagokból áll, például tömör téglából vagy betonból.

Kondenzáció: Ez a kémiai folyamat a lecsapódás, vagyis a gőzből/gázból folyékony vagy szilárd halmazállapotú anyag keletkezése. A kondenzációs gázkazánok az égéstermék mérhető hője mellett a benne található vízgőz melegét is hasznosítják. A fűtéshez így jóval kevesebb energia szükséges.

Dilatációs hézag: Előre megtervezett hézag, amely elválaszt két szerkezeti vagy építményrészt. Lehetővé teszi az egységek természetes mozgását több irányban, illetve nem akadályozza azt. Ezzel megelőzhetők a különböző törések, repedések. Leggyakrabban burkolatok lerakásánál szembetűnő látvány.

Ugye, hogy máris átláthatóbbá váltak a fogalmak? Bízza családi háza építését érthetően kommunikáló szakembereinkre!

Tartozzon Ön is elégedett megbízóink közé, tegye meg az első lépést: kérjen időpontot a díj- és kötelezettségektől mentes konzultációra!

Időpontot kérek

Kapcsolat

A Szimetrik Építőipari Kft. számos vidéki CSOK-kal épített otthon tervezésének és kivitelezésének a tapasztalatával áll az Ön rendelkezésére!

  • Tervezés
  • Teljes körű generálkivitelezés
  • Hitelügyintézés/biztosítás
  • Költségvetés készítés
  • Felelős műszaki vezetés
  • Hivatali ügyintézés
  • Energetikai tanúsítvány készítés

Keressen minket bizalommal!