Átláthatóan az új otthonteremtési támogatásokról - Családi házak építése Győrben és környékén | Szimetrik Építőipari Kft.

Átláthatóan az új otthonteremtési támogatásokról

Csak keveseknek adatik meg, hogy kizárólag önerőből fedezzék családi házuk megépítésének költségeit.  Talán Önnek is jól jönnének az olyan állami támogatások, mint a csok plusz, a falusi csok vagy a babaváró hitel, de nem meglepő, ha vár még, mert az új szabályok bevezetése miatt fáj a feje. Ne aggódjon, a Szimetrikre – a tervezésen és a generálkivitelezésen túl – ebben is számíthat! Blogcikkünkben érthetően összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A Szimetrik Építőipari Kft. egy kézben tartja építkezését a költségkalkulációtól és a telekválasztástól kezdve egészen a kulcsátadásig. Ez pedig azt jelenti, hogy szakértő kollégáink segítséget nyújtanak az aktuálisan elérhető támogatásokkal, illetékkedvezményekkel és hitelekkel kapcsolatban is. Ügyfélbarát és érthető módon tájékoztatják a megbízókat, akik így könnyedén döntést hozhatnak, és akár milliókat spórolhatnak. Ezért, ha álomotthona építtetésén gondolkodik, érdemes mielőbb időpontot egyeztetnie munkatársainkkal. Most pedig, mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat az újonnan élet belépő otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban!

A 2024. január 1-jétől hatályos új törvények szerint a nagyobb városokban a csok helyébe lépett a csok plusz hitelkonstrukció, valamint – az úgynevezett preferált településeken – bővültek a falusi csokot igénybe vevő családok lehetőségei. Ezekkel együtt illetékmentesség és akár áfa-visszatérítés is megilleti az igénylőket. Mindezek mellett pedig 2024-től változtak a babaváró hitel feltételei is.

Mit érdemes tudni a csok pluszról?

Az új csok plusz támogatás előnyeivel a gyermeket vállaló házaspárok élhetnek: legfeljebb 3 százalékos, maximum 50 millió forint összegű hitelt vehetnek fel így. Az igénylést követően megszületett második és minden további gyermek érkezése esetén a kölcsön tőkerészéből 10-10 millió forintot elengednek, valamint a támogatást felvevők illetékmentességre is jogosultakká válnak. A konstrukció mellett lehetőség van a babaváró kölcsön felvételére is.

Fontos részlet, hogy ez a támogatás csak akkor kérhető, ha a feleség a kölcsön iránti kérelem benyújtásának időpontjában még nem töltötte be a 41. életévét. Azonban jó tudni, hogy 2025. december 31. napjáig a 41. életévre vonatkozó szabályt nem alkalmazzák, ha a feleség igazolni tudja 12. hetet betöltött várandósságát vagy a pár a beadott örökbefogadást engedélyező határozatukat bemutatja.

További jó hír, hogy lakásvásárlás esetén a csok pluszt igénylőknek nem kell megfizetniük a vagyonszerzési illetéket, ami más esetben a megvásárolt ingatlan értékének 4 százaléka.

Mit érdemes tudni a falusi csok programról?

A jogalkotók a falusi csok részletszabályait is megváltoztatták: ennek értelmében a preferált településeken jelentősen nőtt az igénybe vehető támogatás összege, így ma már 1, 4, illetve 15 millió forintos vissza nem térítendő támogatás is elérhető a 2630 preferált kistelepülésen előre vállalt és meglévő gyerekek után egyaránt.  A falusi csok mellé illetékmentesség is jár, a kistelepüléseken megmaradó csok-hitel és az újonnan bevezetett csok plusz közül pedig az egyikkel kombinálható, ráadásul ezen felül a babaváró hitellel együtt is felvehető.

Míg a nagyobb településeken az eddigi fix 3%-os kamatozású, kamattámogatott csok-hitelt felváltotta a csok plusz, a falusi csok mellé továbbra is igényelhető a csok-hitel, sőt előre vállalt gyermek esetén akár az új csok plusz is. Azonban a csok-hitel és a csok plusz együtt nem vehető igénybe.

Mindemellett a falusi csokot igénylők jogosultak még az 5%-os áfa-visszatérítési támogatásra is, valamint mentesülnek a vagyonszerzési illeték megfizetése alól is.

Mit érdemes tudni a babaváró kölcsönről?

A családot alapító párok szabadon felhasználható és akár kamatmentes babaváró kölcsönt is igényelhetnek, melynek maximális összegét 2024. január 1-jétől a korábbi 10-ről 11 millió forintra emelték, azonban ezt már csak akkor lehet felvenni, ha az igénylő házaspár nő tagja 30 év alatti az igénylés benyújtásakor.

2024 januárja és 2025. január 1-je között nyílik azonban egy kiskapu: év végéig még a 30–40 év közötti nők is jogosultak a támogatásra, amennyiben igazolják a 12. hetet betöltött várandósságukat.

Ebben a konstrukcióban a három gyermekvállalás teljesítése (legalább 12. hetet betöltött várandósság vagy örökbefogadás) esetén a teljes fennálló (nem lejárt) tartozás erejéig gyermekvállalási támogatás is igényelhető.

A Szimetrik kapaszkodó a változások tengerében

Mit kell tennie, ha a fenti támogatások közül igényelni szeretné valamelyiket vagy többet is? Hogy megkönnyítsük a dolgát, pontról-pontra összegyűjtöttük, mik az első teendői.

  1. Ha már eldöntötte, vagy ha még hezitál, hogy belevágjon-e az építkezésbe, ne késlekedjen tovább, kérjen most kötelezettségektől mentes konzultációs időpontot kollégánkhoz! Mindenben támogatjuk.
  2. Válasszon kész mintaterveink közül: https://szimetrik.hu/tipusterv/. Az itt található praktikus és energiatakarékos otthonok garantáltan rabul ejtik majd a szívét.
  3. Vágjon bele az otthonteremtésbe! A Szimetrik profi csapata mindent egy kézben fog tartani, így a stresszmentes építkezés és a sikeres támogatásigénylés garantált.

Minden szükséges információval ellátjuk annak érdekében, hogy a lehető legkedvezőbb feltételekkel és a legideálisabb arányban vehesse igénybe az állami támogatásokat, hiteleket.

Hiteles tájékoztatás, érthető költségkalkuláció, stresszmentes építkezés, érvényesíthető garanciák – ez a Szimetrik.

Érdekel

Kapcsolat

A Szimetrik Építőipari Kft. számos vidéki CSOK-kal épített otthon tervezésének és kivitelezésének a tapasztalatával áll az Ön rendelkezésére!

  • Tervezés
  • Teljes körű generálkivitelezés
  • Hitelügyintézés/biztosítás
  • Költségvetés készítés
  • Felelős műszaki vezetés
  • Hivatali ügyintézés
  • Energetikai tanúsítvány készítés

Keressen minket bizalommal!