UNO kártya játékszabály | Szimetrik Építőipari Kft.

UNO kártya játékszabály

Ön most egy különleges kártyacsomagot tart a kezében, melyet kizárólag a velünk építkező ügyfeleink számára készíttettünk! Ezzel az egyedi UNO kártyával szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy új otthonában még több kellemes percet tölthessen el családjával, barátaival.
Ezúton is köszönjük azt a bizalmat, mellyel hozzánk fordult.
Jó szórakozást kívánunk!

UNO kártya játékszabály

Kiválasztunk egy játékost, aki leosztja a kártyalapokat. Minden játékos 7 kártyalapot kap. A megmaradó kártyákat az asztal közepére helyezzük és a legfelső kártyát mindenki számára látható módon megfordítjuk. A játékosok a kártyákat szín, ill. számozás szerint sorba rendezik.

 

A játék célja:

elsőként lerakni valamennyi lapot. Körönként a játékos egyszerre csak egy lapot tehet le, ha éppen van egy illeszkedő lapja. Ha egyik lapja sem illeszthető, akkor húznia kell egy lapot a csomagból.

A játékos csak akkor tehet le egy lapot, ha a pakli tetején felfordított kártyával azonos színűazonos számú vagy azonos szimbólumú kártyája van.

 

Példa: Ha piros kilences fekszik kint, akkor bármilyen színű 9-es (sárga, zöld, kék, piros), vagy egy tetszőleges számot (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) tartalmazó piros kártya tehető le.
Ha a piros 9-esre kék 9-est helyezünk, akkor a következő játékos vagy ismét 9-est helyez le vagy egy tetszőleges, de kék színű kártyát.

 

Ha a játékos nem tud lapot tenni, akkor húznia kell egyet a csomagból és a következő játékosra kerül a sor.

 

Az akciókártyák akkor játszhatók ki, ha a játékosnak nincs több számozott kártyája vagy amikor a játékos ezt szükségesnek ítéli.

 

Akciókártyák

Kirekesztő akciókártya:

Ha a legfelső kártya pl. egy sárga színű kártya, akkor a játékos leteheti sárga színű kirekesztő akciókártyáját. Ezután a soron következő játékos se nem tehet le, se nem vehet fel kártyát, egyszer kimarad és az őt követő játékosra kerül a sor.

 

Retúr akciókártya:

Ha a legfelső kártya pl. egy kék színű kártya, akkor a játékos leteheti kék színű retúr kártyáját. Ekkor megváltozik a játék sorrendje, az óramutató járásával megegyező irány az óramutató járásával ellentétes irányra módosul mindaddig, amíg egy újabb retúr kártyát nem tesz le valaki.

 

Húzz 2-t akciókártya:

Ha a legfelül pl. egy piros kártya fekszik, akkor a játékos kijátszhatja a piros színű Húzz 2-t akciókártyáját. A következő játékosnak két kártyát kell felvennie és lapot nem tehet le.

 

Színválasztás akciókártya:

Ha egy játékos nem tud lapot tenni vagy egy meghatározott színt tudatosan meg akar tartani, akkor kijátszhatja a színválasztás akciókártyát. Az előző kűrtya színe közömbös. Az akciókártyát kijátszó játékos tetszőleges színt választhat.

 

Példa: Ha a szín piros és a játékos sem piros, sem megfelelő számozott lappal nem rendelkezik, hanem esetleg egy sárga kártyája van, akkor kijátszhatja a színválasztó kártyáját és ezzel a sárga színt választhatja. A következő játékosnak sárga színű kártyát kell letennie.

 

Húzz 4-et + színválasztás akciókártya:

Ezt a kártyát is bármikor ki lehet játszani. Ezzel a kártyával két legyet üthetünk egy csapásra: a szín is megválasztható és ráadásul a következő játékosnak 4 kártyát kell felvennie, és egyet sem tehet le. Ez a kártya igen fontos szerepet játszik, mindaddig visszatartható, ameddig a kijátszott színre vagy számra tudunk tenni.

 

A játék befejezése

Az utolsó előtti kártya letételekor jól hallhatóan azt kell mondani, hogy UNO. Ez figyelmeztetés a többi játékos számára, hogy már csak egyetlen lap van a kezünkben. Ha ezt elmúlasztjuk megtenni, akkor két kártyát kell felvenni. Ha a játékos ismételten sorra kerül, és le tudja tenni az utolsó lapját is, akkor az adott menet véget ér. A többieknek össze kell számolniuk a kezükben maradt lapok pontszámait. A vesztesek összegzett pontszáma a menet győztesének pontjaihoz adandók. A játéknak akkor van vége, ha egy játékos elsőként eléri az 500 pontot.

 

Az összegzett pontszám meghatározása

Minden kártyának 0-tól 9-ig van értéke.

Húzz 2-t lap20 pontot ér
Kirekesztő lap20 pontot ér
Retúr lap20 pontot ér
Színválasztás lap50 pontot ér
Húzz 4-et + színválasztás lap70 pontot ér

 

Forrás: ircline.org/uno-kartya/